Чесънът и неговите лечебни свойства


Днес искам да ви запозная с чесънът и неговите лечебни свойства.Чесънът е член на семейство Лилии, братовчед на лука и праза, изключително ароматен и здравословен.Чесънът се състои от глава, наречена луковица, която е съставена от отделни скилидки. Както отделните скилидки, така и цялата луковица са обвити от подобни на хартия обвивки, които могат да бъдат бели или розови. Самите скилидки са почти бели на цвят и въпреки че имат твърда консистенция, могат лесно да бъдат нарязани или смачкани.Произхождащ от Централна Азия, чесънът е едно от най-старите култивирани растения в света, произвежда се вече над 5000 години. Древните египтяни са били сред първите, които са го култивирали и той играе важна роля в тяхната култура. Чесънът е бил не само считан, че има свещени качества и е поставян в гроба на фараоните, но се е давал за консумация и на хората, които са строяли пирамидите, за да се подобри тяхната издръжливост и здраве. Чесънът също е почитан и от древните гърци и римляни, чиито атлети са консумирали чесън преди спортни събития, а войниците – преди да отидат на война. До 6 век пр. н. е. чесънът е станал известен и в Китай и Индия.През хилядолетията чесънът е любимо растение на много култури, благодарение на неговите кулинарни и лечебни свойства. Чесънът е отличен източник на манган, витамин B6 и витамин C, на протеини и тиамин (витамин В1), както и на минералите фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед. Около 28 гр. скилидка чесън съдържа 42 калории и 1.8 гр. протеини.В състава на чесъна бе открит химичния елемент германий, който е известен със своите противотуморни свойства. В чесъна се съдържат над 200 броя биоактивни съставки, най-важните от които алиин и алицин. Алицинът обаче е нестабилно съединение, което присъства само за кратко в пресния чесън, малко след като е нарязан или смачкан. Други съединения, които могат да играят роля за здравните ползи от чесъна, включват диалил дисулфид и s-алил цистеин.Здравните ползи от чесъна са много и вярата в неговите лечебни свойства почива на сериозно присъствие на полезни вещества и съединения в него. Нещо повече, чесънът е изключително хранителен, но има изключително малко калории, превръщайки го в прекрасна храна за спазващите диета.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Любовта е вълшебство

Папството във външната политика на България при Борис I-Михаил